پنجشنبه‌ها در مشهد و خراسان رضوی تعطیل شد قیمت امروز دلار، طلا، سکه و بیت‌کوین (۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۴) + جدول رقابت نابرابر کارگر ایرانی با ۸.۵ میلیون کارگر افغانستانی واگذاری بیش از ۸ هزار و ۷۰۰ قطعه زمین به خانواده‌های مشمول طرح جوانی جمعیت در خراسان رضوی پیش‌بینی کاهش ۱۵۰۰ مگاواتی مصرف برق با تغییر ساعت ادارات تعمیرات نیروگاه‌ها از خروج بیش از ۸ میلیون یورو ارز از کشور جلوگیری می‌کند بررسی قیمت میوه و تره‌بار در مشهد (۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۴) | فلفل ۳۰ تا ۶۰ هزار تومان شناسایی ۶ هزار مشترک برق پرمصرف تجاری در خراسان‌رضوی | قطعی برق ۴۰۰ اداره پرمصرف (۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۴) قیمت طلای جهانی امروز (چهارشنبه، ۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۴) اعلام شد علت تأثیرپذیری بازارهای مالی از مذاکرات چیست؟ قسط وام ودیعه مسکن ماهانه چقدر است؟ بانک‌ها تا پایان تابستان ۱۴۰۴، در روزهای پنجشنبه تعطیل شدند منتظر افزایش قیمت موبایل و خودروهای وارداتی باشیم؟ | بررسی تأثیر ضمانت‌نامه بانکی بر واردات خودرو و موبایل تأکید وزارت صمت بر ممنوعیت واردات کالا‌های خارجی مشابه تولید داخل شعب کشیک بانک‌ها روزهای پنجشنبه دایر است استاندار خراسان رضوی: گسترش فیبر نوری در مشهد عقب مانده است وزیر نیرو: برق را ۵۰۰۰ تومان می‌خریم ۴۹ یا ۳۹ تومان می‌فروشیم! بیانیه همایش سیاست‌های پولی: نظارت بر هزینه‌ها و کاهش رانت جویی ضروری است برق مشترکین پرمصرف خانگی و تجاری در خراسان رضوی محدود می‌شود (۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) قیمت امروز خودرو‌های داخلی (۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) | جدیدترین قیمت دناپلاس افت ۴ تا ۹۰ میلیونی قیمت امروز خودرو‌های خارجی و مونتاژی (۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) قیمت امروز موبایل‌های سامسونگ، شیائومی و آیفون (۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) + جدول حرکت به سوی صادرات صنایع‌دستی از خراسان رضوی کلید خورد + فیلم تخصیص ارز برای واردات کالا‌های مشابه تولید داخل متوقف شد تفاوت قیمت میلگرد آجدار و ساده؛ کدام مقرون‌به‌صرفه‌تر است؟ نرخ مالیات پرسودترین شرکت‌ها فقط صفر تا ۱۰ درصد بوده است شاخص کل بورس سقف تاریخی خود را شکست | رشد ۳۶ هزار واحدی (۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) زمان خرید عرضه اولیه امروز مشخص شد (۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) | برای خرید عرضه اولیه «مهر» چقدر نقدینگی لازم است؟ برق ۱۳۸ بانک و اداره پرمصرف در مشهد قطع شد | بانک‌ها در صدر ادارات پرمصرف 
سرخط خبرها

سقف اجاره بها در مشهد؛ ۲۵ درصد | میزان افزایش قانونی اجاره بها در مشهد معادل ۷۰ درصد تورم خرداد خراسان رضوی است

  • کد خبر: ۲۳۷۲۹۷
  • ۱۴ تير ۱۴۰۳ - ۱۰:۵۴
  • ۱
سقف اجاره بها در مشهد؛ ۲۵ درصد | میزان افزایش قانونی اجاره بها در مشهد معادل ۷۰ درصد تورم خرداد خراسان رضوی است
باید از مستأجران حمایت کرد، اما نه با طرح‌ها و دستوراتی که سال‌ها بی نتیجه بوده است. باید‌ها و نباید‌ها برای تعیین سقف اجاره بها تاکنون نتیجه‌ای برای مستأجران نداشته است.

نگار هاشمیان | شهرآرانیوز؛ یکی از انتقاد‌های کارشناسان به این دستورالعمل‌ها نامتوازن بودن سقف تعیین شده با تورم استان‌ها و به دنبال آن پیروی نکردن موجران از این دستورهاست.

طبق قانون سامان دهی بازار زمین، مسکن و اجاره بها قرار بود برای استان‌هایی که تورم عمومی آن‌ها بالاتر از ۳۰ درصد باشد، دولت نرخ رشد اجاره بها را بین ۵۰ تا ۱۰۰ درصد نرخ تورم هر استان تعیین کند. درباره این قانون و اثرات آن دوشنبه گذشته نوشتیم. اکنون به گفته معاون وزیر راه و شهرسازی، جدول افزایش سقف اجاره بهای مسکن به ۳۱ استان کشور ابلاغ شده است. 

سقف اجاره بها در مشهد؛ ۲۵ درصد

بر اساس این جدول سقف افزایش اجاره بها برای مشهد ۲۵ درصد است که البته این میزان تقریبا برای بیشتر مراکز استان تکرار شده است. همان طور که در گزارش قبل نوشتیم، تورم خراسان رضوی ۳۵.۴ درصد است که در این شاخص رتبه پنجم کشور را داریم. یک حساب و کتاب ساده نشان می‌دهد که میزان سقف تعیین شده برای افزایش اجاره بها در مشهد ۷۰ درصد تورم استان است. در مقایسه تهران باتوجه به سقف تعیین شده ۲۵ درصدی و تورم ۳۱.۱ درصدی این نسبت ۸۰ درصد است.

به گفته کارشناسان، شکاف این نرخ تورم و سقف اجاره بها باعث می‌شود که موجران در مقابل دستور‌های صادر شده مقاومت کنند. حالا آن طور که در قانون سامان دهی بازار اجاره آمده است امسال ضمانت اجرایی شدن این قانون جریمه موجران است. براین اساس اگر موجری اجاره را بیش از سقف تعیین شده از مستأجر دریافت کند، مستأجر می‌تواند تا پنج سال از موجر شکایت کند.

موجر هم مکلف می‌شود تا مبلغ اضافی را به مستأجر بازگرداند. همچنین بیش از سه برابر اجاره بها در یک ماه، سبب جریمه موجر خواهد شد و مبلغ جریمه باید به حساب دولت واریز شود. حالا اینکه آیا اجبار قانونی برای موجران در کنترل مبلغ اجاره بدون دست اندازی به حقوق آن‌ها امکان پذیر خواهد بود یا نه را زمان مشخص می‌کند.

تجربه نشان می‌دهد که جبر قانون و تعیین سقف بدون درنظرگرفتن دیگر مؤلفه‌های تأثیرگذار اقتصادی موجب کنترل بازار نخواهد شد. به گفته کارشناسان مهم‌ترین راه‌های حمایت از اجاره نشین‌ها کنترل تورم، افزایش عرضه مسکن با حمایت از ساخت وساز و همچنین اجرای قانون‌های بازدارنده برای جلوگیری از خالی ماندن خانه‌ها و ارائه راهکار‌های حمایتی و متناسب با شرایط دهک‌های مختلف در راستای صاحب خانه شدن آن هاست. استفاده از تجربه کشور‌های پیشرفته و اجرای نظام اجاره داری حرفه‌ای نیز که در گزارش قبل به آن اشاره شد یکی دیگر از راهکار‌های کنترل بازار اجاره است.

این سکه دو رو دارد؛ مستأجرانی که هر سال بار اجاره مسکن بر دوش آن‌ها سنگین‌تر می‌شود و موجرانی که می‌گویند هزینه زندگی، آن‌ها را نیز دچار چالش کرده است و به اجاره مسکن به چشم یک درآمد نگاه می‌کنند. طبق آخرین آمار جمعیتی در سال ۱۳۹۵ از مناطق مختلف شهر، حدود ۵۵.۵ درصد خانواده‌های مشهدی مستأجر هستند. البته باتوجه به تغییرات اقتصادی در سال‌های اخیر پیش بینی می‌شود که به این میزان اضافه شده است. 

باوجوداین همان طور که در گزارش‌های قبلی به آن اشاره کردیم یکی از موارد درخورتوجه در نقشه جمعیتی مشهد، این است که در مناطق کم برخوردار، تعداد اجاره نشین‌ها بیشتر از کسانی است که در ملک شخصی خود ساکن هستند و در مناطق برخوردار برعکس؛ مثلا نسبت مالکیت در منطقه یک (محلاتی مانند احمدآباد، سجاد، فلسطین، ملاصدرا و...) که جزو مناطق برخوردار مشهد به حساب می‌آیند، ۵۴.۳درصد، اما همین نسبت در منطقه۵ (محلاتی مانند نیزه، کال قره خان، سرخس و...) ۳۹.۶درصد است. این آمار نشان می‌دهد که مستأجربودن چگونه فشار هزینه‌ها را در خانواده‌های کم برخوردار مشهدی بیشتر می‌کند.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۵:۰۸ - ۱۴۰۳/۰۴/۱۸
0
0
تنها قانون قابل اجرا که عادلانه باشد افزایش اجاره برابر با تورم سالانه استدر غیر اینصورت دولت عملا از جیب مالکان دزدی کرده تا بتواند از مستاجران هم بیشتر بدزد
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->